Nabava vođena inovacijama

Direktori, prilagodite se!
12. studenoga 2015.
Atlantic Grupa – nabavna organizacija godine!
10. prosinca 2015.

Nabava vođena inovacijama

Današnja tema konferencije je inovacija, nadam se da ćemo se svi sutra vratiti na naša radna mjesta s novim idejama ili barem kontaktima – kazala je Mirela Senica direktorica nabave iz IBM-a otvarajući ovogodišnju jubilarnu 10. konferenciju o nabavi, koju zajednički organiziraju Hrvatska udruga nabavne djelatnosti (HUND) i poslovni tjednik Lider.

Istaknula je kako je HUND nedavno izabrao novu upravu kojoj je upravo ona na čelu, potpisao suradnju s sa Združenjem nabavnikov Slovenije, te je predstavila novu, inovativnu i ažurnu web stranicu Udruge.

Marina Lindič iz Združenja nabavnikov Slovenije je poručila kako će nabava postati strateška funkcija u svakom slovenskom poduzeću koja će izuzetno doprinijeti razvoju i uspjehu tvrtki.

– Mi se trudimo da nabavna funkcija u Sloveniji dobije veći značaj, da izmjenjujemo znanja i iskustva u struci jer što više znamo to će i naš ugled u tvrtkama u kojima radimo biti na većem nivou – naglasila je.

nabava-2015 (16)U uvodnom dijelu konferencije Lidija Pintek iz Đure Đakovića održala je predavanje pod naslovom ‘Inovativno upravljanje nabavom u industrijskoj grupaciji’ u kojem je predstavila organizaciju Đure Đakovića i naglasila kako je veliki izazov u tako razgranatoj grupaciji organizirati samu nabavu. Definirala je industrijsku grupaciju kao skup više članica koje imaju istog vlasnika, slijede grupna pravila i načela poslovanja te koriste sinergiju kao polugu za ostvarenje bolje pozicije na tržištu.

– Našu organizaciju smo prilagodili tako što smo definirali jedinstveni grupni proces nabave i on je danas isti za sve članice grupe Đuro Đaković. Tako određujemo što su nam strateški ciljevi nabave, a što standardni – izjavila je Pintek, dodavši kako je za uspješan rad jako važno osigurati dobar plan i realizaciju nabave na vrijeme. Cilj su uštede i transparentnost, a to postižu tipiziranjem i kategorizacijom nabave kao uvodnim koracima u e-nabavu.

– U Đuro Đaković grupi su svi entiteti za sebe pa je trebalo sklopiti određene sporazume između pojedinaca koji sudjeluju u grupnoj nabavi. Mi radimo tako da napravimo jedan okvirni sporazum sa definiranim uvjetima po kojoj onda svaka članica obavlja svoju nabavu – pojasnila je Pintek, uz napomenu kako inovativno upravljanje nabavom nije jednostavan proces jer su nabava i inovacije u svojevrsnom antagonističkom odnosu; nabava je konzervativan proces dok inovacije podrazumijevaju neisprobane ideje. Ipak, inovativan pristup je neophodan da se prežive sve veći i složeniji zahtjevi tržišta, istaknula je, detaljnije se dotaknuvši tog procesa u svojoj grupaciji.

– Pokrenuli smo dosta outsourcanih usluga, pokušavamo se koncentrirati na core business, to su neki početni koraci u inovativnoj nabavi. Vrlo je važno odabrati dobavljače koji mogu sudjelovati u toj priči i koji će nam pomoći u inovacijama, biti partner u poslu. Mislim da suradnja s dobavljačima vodi do zajedničkog napretka i ušteda – rekla je Pintek, uz napomenu kako uvijek treba odrediti jasne  kriterije koji će morati biti zadovoljeni od strane dobavljača.

– Ono što svi moramo znati jest da nikada kao pojedinci nećemo moći napraviti uspješnu priču već nam treba kreativan tim, ljude treba osposobiti za zajednički rad, njihove snage učiniti djelotvornim, a slabosti manje važnim – zaključila je.

Pod sloganom „Nabava vođena inovacijama” tijekom dana će domaći i strani stručnjaci kroz predavanja i okrugle stolove predstaviti važne teme za koje su zainteresirani profesionalci u nabavnoj djelatnosti.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram