Važnost sustava nabave


Odjel nabave u tvrtki može biti ključan za njezinu konkurentnost

Hrvatske tvrtke u pravilu nisu dovoljno svjesne koliko nabava utječe na poslovanje i koliko upravo nabavni odjel može pomoći diferenciranju i stvaranju komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju.

Početna

Dodatni prihodi i profit

Ta prednost može biti rezultat postizanja povoljnijih nabavnih cijena proizvoda i usluga koje kompanija nabavlja, ali i skraćenja vremena potrebnoga za nabavu tih proizvoda i usluga te odabira za suradnju takvih dobavljača s pomoću čijih će inovativnih ideja, prijedloga ili proizvoda tvrtka osvajati nova tržišta i nove kupce te tako stvarati dodatne prihode i profi t.
Početna

Kvalitetnije upravljanje rizicima

Komparativna se prednost može ostvariti i kvalitetnijim upravljanjem rizicima povezanima s nabavom i opskrbom, poput pravodobnog osiguravanja opskrbe defi citarnim sirovinama ili hedžiranjem cijena sirovina u uvjetima porasta njihove tržišne cijene.
Početna

Naprednim tehnologijama naprijed

Najviše se zaostaje u kvaliteti upravljanja nabavnim kategorijama i rizicima u nabavi, a hrvatske kompanije ne mogu se pohvaliti ni uporabom naprednih tehnologija za klasifi kaciju troškova, upravljanje ugovorima i dobavljačima ni aplikacijama za elektroničku nabavu, odnosno e-sourcingom.

Danijel Banek

izvršni direktor središnje nabave u Atlantic Grupi
dobitnik nagrade Međunarodne federacije
za nabavu i upravljanje zalihama (IFPSM)
Garner-Themoin za 2015.

Hrvatska udruga nabavne djelatnosti (HUND)


osnovana je 2004. godine sa svrhom razvijanja mreže članova radi unapređivanja nabavne profesije i razmjene najbolje etičke prakse. Vizija Udruge povećanje je ugleda nabavne profesije. Poboljšanje statusa nabavne funkcije u hrvatskim kompanijama se provodi kroz ostvarenje doprinosa dodanoj vrijednosti kompanija.

Imate pitanja za nas?

Javite se, rado ćemo odgovoriti.


Kontakti